Goethe's liefdesbrieven online

De ruim 1700 liefdesbrieven van de Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe aan Charlotte von Stein zijn tegenwoordig online te lezen. Dat heeft de Duitse Klassik Stiftung Weimar die de collectie beheert vrijdag bekendgemaakt.

Charlotte von Stein (1742-1827) was de oudste dochter van een hofmaarschalk in Weimar. Op haar zestiende werd ze hofdame van hertogin Anna Amalia van Sachsen-Weimar. Ze trouwde in 1764 met de stalmeester freiherr Friedrich von Stein, met wie ze zeven kinderen kreeg.

Goethe schreef de brieven tussen 1776 en 1826 aan zijn zeven jaar oudere geliefde. Toen de relatie op de klippen liep, eiste hij zijn epistels terug.

De liefdesverklaringen zijn toegevoegd aan het archief met handgeschreven materiaal van Goethe en dichter Johann Christoph Friedrich von Schiller, dat sinds 2000 online is.

Helaas niet de laatste dagen, want sinds de bekendmaking van het nieuws, via het ANP in alle kranten (met overal kritiekloos dat merkwaardige "handgeschreven liefdesbrieven" van het persbericht overgenomen, alsof Goethe de beschikking zou hebben gehad over een computer) op maandag 20 december, is de website althans voor mij nog niet te bereiken geweest, zeker spitsuur door al die Goethe-voyeurs.:-(
Gelukkig heeft de NRC mij blij gemaakt met een klein fragmentje uit zo'n brief van Goethe, daar doen we het maar zolang mee.