Het Nationale Toneel speelt Faust I & II

Faust komt! Na de legendarische marathon-uitvoering van De Appel in 1985, de enige voorstelling waarvoor ik ooit enige uren in de rij heb gestaan - NotaBene om hem voor een tweede keer te mogen zien - gaat nu Het Nationale Toneel zich aan het stuk wagen. Onder regie van Johan Doesburg en in een nieuwe bewerking van Janine Brogt.
Vertalen is interpreteren, maar ik hoop dat Brogt zich een beetje heeft kunnen beheersen. Zo zegt ze in de Volkskrant van 21 januari:

En toch, wat leuk is: als bewerker kun je zelf sturen. Goethe was een macho, die vrouwen versierde en verliet, en mannen opzocht om te vertellen hoe ie 'm dat flikte. In Faust vind je dan Gretchen als een symbool van onschuld, en Helena als droombeeld, plus verder alleen maar heksen, kobolden en gedrochten om het vrouwbeeld completeren. Ik heb Gretchen en Helena gewoon nét wat meer onafhankelijkheid mee gegeven.'

Ik ga het zien, uiteraard; de kaartjes voor de voorstelling van 19 februari liggen al een half jaar klaar.
Ben benieuwd of het weer een voorstelling wordt waar ik een paar uur voor in de rij wil staan voor de herhaling.


Via: Volkskrant 20 januari 2011

Het Nationale Toneel speelt Faust I & II in een marathonsessie. De klassieker van Goethe gaat over de vooraanstaande geleerde Faust die op een keerpunt in zijn leven staat. In de wetenschap vindt hij geen voldoening meer. Terwijl hij studeerde is het leven aan hem voorbij gegaan. De kennis die hij in al die jaren heeft opgedaan, biedt ook geen troost. Verlossing dient zich aan in de figuur van de duivelse Mefisto. Deze ontmoeting zorgt ervoor dat Faust een tweede kans krijgt.

Mefisto sleept hem mee de wereld in. Tijdens hun avonturen wordt Faust geconfronteerd met het geheim van de schepping, de ontzagwekkende kracht van de natuur, het mysterie van de liefde en, last but not least, de politieke en economische principes waarop onze westerse samenleving al sinds eeuwen draait. Met spel van o.a Stefan de Walle, Jaap Spijkers, Michel Sluysmans en Vincent Linthorst. De regie is in handen van Johan Doesburg.

Faust I & II,Nationale Toneel, 23/1 (première) in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Aldaar t/m 19/2. Van 24/2 t/m 6/3 in de Stadsschouwburg in Amsterdam en vervolgens weer van 7/4 t/m 24/4 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Stefan de Walle als Mefistofeles en Jaap Spijkers als Faust bij Het Nationale Toneel