Goethe-boeken op Internet Archive

De website Internet Archive heeft een ongelofelijke hoeveelheid boeken waarvan het copyright verlopen is online staan. Dat is al een tijdje zo en ik heb daar dan ook een account, zodat ik de boeken die ik graag wil lezen kan bookmarken.
Daarom begrijp ik eigenlijk niet dat ik niet eerder op het idee ben gekomen eens op "goethe" te zoeken. Toen ik dat gisterenavond deed kwam ik op de volgende lijst uit, waar ik de komende jaren wel zoet mee zal zijn.
Je kunt de boeken online lezen, wat in veel gevallen het beste is. Meestal zijn ze ook te downlaoden als pdf of als epub/kindle format. Maar omdat het oude boeken zijn en doorgaan in het Duits, zijn ze meestal ook in Gotische letters gedrukt, waardoor de boeken niet met OCR gescand zijn. Je kunt ze dan ook niet laden in je e-reader. Dwz: het kan wel, maar je schiet er niets mee op.
Interessant zijn vooral de collecties jaarboeken van de Goethe-Gesellschaft, al ontbreekt er hier en daar een jaargang. En er is bijvoorbeeld het waardevolle "Der weimarische Musenhof" van Wilhelm Bode. Ik heb me inmiddels suf gebookmarked en gedownload.
In het kader van deze website zijn interessant: "Goethes singspiele "Erwin und Elmire" und "Claudine von Villa Bella" und die "opera buffa." (1912)", "Goethes Singspiele im Verhältnis zu den Weissischen Operetten" van Woldemar Martinsen(1887) en "Goethe's musicalisches leben (1883)" van Ferdinand Hiller.